INGREDIËNTEN (4P)
- 550gr gemengd gehakt varken/rund
- 350gr conchiglioni rigati nr147 (pastaschelpen)
- 400gr tomatenblokjes uit blik
- 225gr rode paprika
- 140gr ajuin
- 3 tenen knoflook
- 60ml rode wijn
- 1 takje verse rozemarijn (ik nam eentje van ongeveer 10cm lang)
- 1 takje verse oregano (ook hier nam ik eentje van ongeveer 10cm)
- 4 takjes verse tijm (deze takjes waren ongeveer 5cm elks)
- 2tl Italian blend pasta kruiden (ik gebruikte ze van Verstegen)
- 1el tomatenpuree
- geraspte kaas ter afwerking
- snuf peper & zout
- olijfolie
BEREIDINGSWIJZE:
- snij de ajuin en paprika in fijne blokjes
- verwarm een scheut olijfolie in een ruime kookpot op middelhoog vuur (ik neem persoonlijk voor pastasauzen te bereiden graag een gietijzeren pot)
- voeg gesneden groentjes eraan toe en pers ineens knoflook uit boven de pot, meng alles en laat +- 5 minuten bakken
- schep tomatenpuree erbij en voeg het gehakt toe, maak het gehakt los met een houten lepel of spatel en meng goed, laat opnieuw +- 5 minuten bakken
- voeg de pastakruiden, peper & zout, vervolgens de tomatenblokjes en ook de rode wijn toe, spoel het blik van de tomaten nog even schoon met een scheutje water en voeg dit ook toe aan de pot
- leg de verse kruiden er ook in en roer voorzichtig
- zet het kookvuur lager, doe het deksel op de pot en laat +- 30 minuten lekker pruttelen, roer af en toe een keertje
- kook intussen de pasta de helft van de aangegeven tijd van op de verpakking
- giet daarna de pastaschelpen af, doe ze terug in dezelfde kookpot, voeg scheutje olijfolie toe zodat de schelpjes niet aan elkaar gaan vastplakken en laat ze afkoelen
- neem een ovenschaal van ongeveer 35 à 40 cm lang en wrijf een dun laagje olijfolie over de bodem
- leg de pastaschelpen met hun open kant naar boven in deze ovenschaal
- verwarm oven voor op 185gr
- wanneer de saus klaar is, kan je starten met het vullen van de pastaschelpen (dit gaat best makkelijk met een gewone eetlepel)
- strooi daarna wat geraspte kaas over de schotel heen
- bak ongeveer 20 minuten in de oven, hou de ovenschotel in de gate want dit hangt af van oven tot oven
- zet tot slot nog enkele minuutjes onder de grill om een mooi krokant korstje te krijgen
Gevulde pastaschelpen met gehakt en tomaat
In dit recept voor gevulde pastaschelpen met gehakt en tomaat is het perfect mogelijk om de verse kruiden te vervangen door de gedroogde soort uit een potje.
Doe dit als volgt:
-> 1/2tl rozemarijn i.p.v. 1 groot takje
-> 1/2tl oregano i.p.v. 1 groot takje
-> 1tl tijm i.p.v. 4 kleine takjes
Indien je zin hebt in een mealprep (dit is het voorbereiden van een maaltijd op voorhand), kan ik je aanraden om deze saus al een dagje eerder te maken. Wanneer je een pastasaus maakt, is dit een mengeling van verschillende ingrediënten zoals hier verse groenten, vlees en kruiden. Deze hebben de tijd nodig om zich te vermengen en samen te komen. Wanneer je de saus de dag nadien opnieuw opwarmt, hebben deze smaken de kans gehad om zich goed te mengen en te ontwikkelen, waardoor de saus nog lekkerder wordt.
Pasta is een belangrijk onderdeel van de Italiaanse keuken en wordt in Italië op verschillende momenten gegeten. Dit hangt af van de regio en de traditie. Pasta wordt meestal gegeten als voorgerecht, gevolgd door een hoofdgerecht dat bestaat uit een mooi stuk vlees of vis.
Ik denk dat voor veel lezers de Italiaanse keuken echt comfort food is. Het laat hen denken aan huiselijke sferen en aan gezellig tafelen met vrienden of familie. Dit is voor mij niet anders!
Laat je verleiden door deze overheerlijke gevulde pastaschelpen met gehakt en tomaat. Mocht je dit recept gemaakt hebben, mag je me altijd via Instagram een berichtje sturen met een foto en jouw ervaring bij.
Buon appetito!