INGREDIËNTEN (4P)
- 400gr farfalle
- 450gr gepelde roze garnalen (ik nam er met de staartjes nog aan)
- 350gr geschilde asperges
- 250ml magere room (hier kan je ook soja- of haverroom voor nemen om het recept lactosevrij te maken)
- 150gr gewassen verse spinazie
- 2 tenen knoflook
- 2 takjes verse tijm (of 1/2tl gedroogde tijm kan ook)
- 1 ajuin
- 1tl currypoeder
- snuf cayennepeper
- scheut witte wijn
- peper & zout
- extra vierge olijfolie
BEREIDINGSWIJZE:
- snij de geschilde asperges in stukjes van ongeveer 2 à 3 cm, breng water aan de kook in een pot en laat een 3 tal minuten koken, schep de aspergestukjes in een kommetje en zet opzij
- in hetzelfde water kan je de farfalle bereiden, kook deze 2 minuten korter als op de verpakking is aangegeven, giet af, doe terug in de kookpot, besprenkel met olijfolie en roer voorzichtig door elkaar zodat de pasta niet aan elkaar gaat kleven
- doe de roze garnalen in een mengkom, kruidt ze met de currypoeder, cayennepeper en een snuf zout, zet dan ook opzij
- pel de tenen knoflook en snij de ajuin in dunne halve ringen
- verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime diepe pan op middelhoog vuur, pers de look erboven uit en voeg naderhand de gesneden ajuin toe, bak enkele minuutjes tot de ajuin glazig is geworden
- nu is het tijd om de gewassen spinazie toe te voegen en te laten slinken, roer geregeld een keer in de pan
- voeg vervolgens de garnalen toe en schep alles door elkaar, blus dan met een flinke scheut witte wijn
- voeg ook de magere room, een beetje zout en een draai van de pepermolen toe
- van zodra de room begint te pruttelen, kan je de gekookte farfalle toevoegen en alles goed omscheppen
- als laatste stap voeg je de gekookte aspergestukjes toe en schep je het gerecht voorzichtig door elkaar
- doe een deksel op de pan (indien je geen passend deksel hebt, is zilverfolie ook prima) en draai het vuur uit, laat nog een ogenblik staan
- aan tafel!
Farfalle met roze garnalen, asperge en spinazie
Naast het recept van de farfalle met roze garnalen, asperge en spinazie, geef ik graag enkele wist-je-datjes over “het witte goud” aan jullie mee.
-> Witte asperges zijn wit omdat deze onder de grond groeien, terwijl de groene variant graag boven de grond geniet van het zonnetje
-> Je kan witte asperges het best bewaren in een licht vochtig handdoekje in de koelkast omdat ze anders makkelijk uitdrogen. Zo zijn ze zeker 2 à 3 dagen houdbaar
-> Je weet dat je verse asperges aan de haak hebt geslagen wanneer deze een piepend geluid maken als je ze over elkaar wrijft
-> Asperges drijven vocht af en reinigen het bloed omdat ze het aminozuur asparagine, een goede dosis ijzer en kalium bevatten
De bordjes met “witte asperges te koop” langs de weg, nemen me instant mee naar mijn kinderjaren in het prachtige Brabant. Als kleine meid ging ik maar al te graag met mijn moeder mee naar een lokale boer in Huijbergen om asperges en aardbeien te kopen. Eigenlijk ging ik vooral met plezier mee om de schattige lammetjes in het uitgestrekte groene weiland te kunnen zien ronddartelen. Als kind was ik geen moeilijke eter en probeerde nieuwsgierig alles uit wat voor mijn neus werd geschoven. Zo ook de klassieker; beetgare asperges met rolletjes ham, gekookte aardappelen, een zachtgekookt eitje en verrukkelijke botersaus.
Ik ben nog steeds verzot op witte asperges en mijn twee pluskids vonden dit gerechtje gelukkig ook een voltreffer!